Nick Cave & the Bad Seeds - Skeleton Tree
Deel met anderen:
Share

De zomer van 2015 werd gitzwart voor zanger Nick Cave. Zijn 15-jarige zoon Arthur overleed door een val van een klif. De tweelingbroer van Arthur (Earl), vrouw Susie en Nick zelf bleven achter met een trauma. Veel artiesten verwerken dit soort intense gebeurtenissen door het maken van muziek. Voorafgaand aan het album werd er een documentaire in diverse bioscopen over de hele wereld getoond, One More with Feeling genaamd, waarin Cave gevolgd werd bij het maken van zijn nieuwe album Skeleton Tree en waarin hij zich uitsprak over wat zijn gezin is overkomen. Hij wilde zijn nieuwe album niet promoten door middel van verschillende interviews.

Nu stond Nick Cave nooit bekend om zijn opbeurende muziek. Mijn partner heeft meerdere keren gevraagd of ‘die depressieve muziek’ afgezet kon worden. Nee, hij is zeker geen liefhebber. Ikzelf daarentegen ben een enorme fan van Nick Cave & the Bad Seeds. Dat begon ergens eind jaren ’80 door het nummer The Mercy Seat over een ter dood veroordeelde.

Groot verdriet

Maar Skeleton Tree is zoals wel te verwachten was een loodzwaar album geworden met trage, voortslepende nummers. De band was al bezig met het album toen de zoon van Nick Cave overleed, maar het is te begrijpen dat deze tragedie wel degelijk zijn weg heeft gevonden naar Skeleton Tree.

Het doet een beetje denken aan Tears in Heaven van Eric Clapton. Niet muzikaal gezien, maar het voelt net zo ongemakkelijk. Hoe gepast is het om te luisteren naar andermans ellende? Als luisteraar wordt het je niet makkelijk gemaakt. Nick Cave is een muzikant. Voor hem is dit de manier om hiermee om te gaan. Aan ons fans of muziekliefhebbers de vraag of we mee willen gaan in dit grote verdriet.

Skeleton Tree

Nick Cave verwerkt zijn verdriet op het nieuwe album Skeleton Tree.

Ik ben fan, en er was geen enkele twijfel. Ik hou van zijn rocknummers. Ik hou van zijn donkere ballades en nu moet ik gaan houden van Skeleton Tree. Dat zal nog best een klus gaan worden, want het is zoals gezegd heel donker en traag. Waar ik op een album als The Boatman’s Call enorm meegesleept wordt door het langzame tempo daar raak ik er op Skeleton Tree een beetje in verstrikt. Het werkt zelfs wat verstikkend.

Vind de schoonheid als je er moeite voor doet

En dan zijn er de teksten nog. Al aan het begin van de album zingt Cave You fell from the skyCrash landed in a fieldNear the river Adur. Dat hakt erin. En toch lukt het om de schoonheid van Skeleton Tree te vinden als je er moeite voor doet. Dat zal voor velen niet meevallen, ook voor mij niet. Maar toch maakt Skeleton Tree duidelijk dat donkere tijden mooie muziek kan opleveren.

Voor meer info: zie de website van Nick cave & the Bad Seeds

Kan jij deze persoonlijke muziek aanhoren?