Deel met anderen:
Share

Je huis opruimen is een stuk eenvoudiger dan je denkt. Je hoeft er geen complete set met opbergboxen voor aan te schaffen, geen labels op dozen te plakken en ook niet drie dagen voor uit te trekken. De meeste mensen denken namelijk dat een kamer opruimen hetzelfde is als schoonmaken. Of dat een opgeruimd huis begint met een vuilniszak waarin je alles moet weggooien. Niet is minder waar! Een opgeruimd huis begint heel simpel met bepalen wat je doel is. Opruimen gaat een stuk makkelijk met deze tips.

Bepaal je doel
Wil je een opgeruimd huis of een schoon huis? Bepaal dat van tevoren en wees strikt. Het is namelijk heel verleidelijk om een stofdoekje of een sopje klaar te zetten als je de boekenkast opruimt, maar je maakt het onnodig ingewikkeld als je gaat opruimen én schoonmaken tegelijkertijd. In plaats van twee vliegen in één klap, voer je geen klap uit omdat je continu switcht tussen twee taken. Na een halve dag ploeteren heb je een schone én opgeruimde boekenkast, maar waarschijnlijk heb je gewoon de helft van de overbodige troep opnieuw geordend in plaats van weggegooid.

Wandelende stapeltjes
Iedereen heeft stapeltjes met papieren en tijdschriften in huis. En zelfs de meest opgeruimde vriend of vriendin heeft wandelende stapeltjes (maar die verstoppen ze gewoon in een kast). Het zijn van die georganiseerde bergen papier, waarin je een schijnbare orde aanbrengt om later nog eens uit te zoeken of door te lezen. Ik kan je verklappen: dat gebeurt nooit. Wees eerlijk tegen jezelf en sta niet toe dat je een stapeltje verplaatst. Het stapeltje wordt doorgeploeterd of weggegooid. Tijdgebrek? Lees dan de volgende tip.

Druk, druk, druk
Je opgeruimde huis en je goede voornemen om het bij te houden, zijn na een week verleden tijd. Dat is niet erg: je hebt het druk en dan gebeurt dat. Frustreer jezelf er niet mee, maar houd het wel simpel. Je hoeft niet op te ruimen, maar zet een grote doos neer in een verloren hoekje en gooi daarin alles wat je normaal op een “wandelend stapeltje”, een stoel of tafel wilt leggen. Heb je die spullen snel weer nodig, dan pak je ze eruit. Is de doos vol, gooi ‘m weg met de complete inhoud. Ja, ook als daar belangrijke papieren inzitten: blijkbaar waren ze niet belangrijk genoeg om direct op te bergen. Het klinkt wat gek, maar geloof me: de meeste dingen zul je nooit meer missen. Moeite met afscheid nemen van je spullen? Neem in plaats van een doos een grote boodschappentas en ruim eens per week die tas uit alsof je boodschappen een plek moet geven. Je zult een stuk efficiënter opruimen op deze manier.

Coach jezelf
Het moeilijkste van opruimen, is het gehecht zijn aan je spullen. Je hebt een emotionele connectie met spullen die je hebt aangeraakt. Paul Bloom deed er onderzoek naar en schreef er een leuk boek over: Het geheim van genot. Het verklaart waarom je moeite hebt met het weggooien van spullen. Als je spullen een tijdje niet hebt aangeraakt, zul je de band die je ermee hebt direct voelen zodra je ze weer aanraakt. Dat is de valkuil van veel mensen: ze beginnen met opruimen, raken iets aan en willen het niet meer weggooien. Laat je niet voor de gek houden: heb je iets in handen dat je al een halfjaar niet hebt gelezen of aangeraakt, dan moet je het alleen nog aanraken om in de vuilniszak te stoppen. Dat is moeilijk, ik weet het. Maar 24 uur erna ben je het al vergeten, echt waar!