Scapino Ballet Rotterdam Twools Rotterdamse Schouwburg
Deel met anderen:
Share

Dankzij tv-formats als So You Think You Can Dance (en daarvoor Dancing with the Stars) is dans steeds populairder bij een jong publiek. Veel dansgezelschappen haken daarop in door grote namen uit de showbizz binnen te halen en korte, snelle festivalachtige programma’s te maken. Scapino Ballet Rotterdam was z’n tijd ver vooruit met het ultrasnelle format Twools, waarvan editie 17 (!) gisteravond in première ging. In 75 minuten raasde ik door de hedendaagse dans om vervolgens met een brede grijns huiswaarts te keren. Een aanrader voor dit weekend!

Traditiegetrouw sluit Scapino Ballet Rotterdam z’n seizoen af met TWOOLS, een razendsnelle avond met 8 dansstukken van elk max. 10 minuten, waarin verschillende topchoreografen én nieuw talent carte blanche hebben gekregen. Geen overkoepelend thema of rode draad, maar puur kijkgenot voor liefhebbers én prille fans.

-> Wie ook meedanst is Nikita Korotkov, één van ‘de meest sexy dansers van Nederland.

Dit jaar hebben artistiek leider Ed Wubbe, SYTYCD-choreograaf Lauren Flament en de choreografen Marco Goecke, Itamar Serussi, Felix Landerer, Joeri Dubbe en Gentian Doda stukken gemaakt voor TWOOLS 17.

Behalve de vaste dansers van Scapino danst dit jaar ook Danny Boom mee, winnaar van So You Think You Can Dance 2013. En daarmee laat het gezelschap zien dat het na de overstap van danser Jan Kooijman naar tv, net zo makkelijk ook omgekeerd ruimte geeft aan talent.

Scapino Ballet Rotterdam is eigenlijk continu op zoek naar nieuwe verbindingen met publiek uit alle lagen van de bevolking. Zo werd eerder dit jaar de samenwerking met Dance for Health bekrachtigd tijdens een benefietvoorstelling van Songs for Drella.

TWOOLS 17 Scapino Ballet Rotterdam

TWOOLS 17

Met het openingstuk én het slotstuk van TWOOLS 17 geeft Ed Wubbe al een doorkijkje naar wat we komend najaar van Scapino Ballet mogen verwachten. Het dansgezelschap gaat dan namelijk een jubileumspektakel maken met de Nederlandse band de NITS en hun muziek zette de toon voor de twee dansstukken.

Daar tussenin kreeg het publiek een scala aan stijlen voorgeschoteld: van de sierlijke bewegingen in een stuk van Laurent Flamment op muziek van mijn favoriete “commerciële” componist Einaudi tot aan de herkenbare strakke en snelle beweginkjes in het stuk Vuurvogel van Marco Goecke.

Aangename verrassingen

Zoals ik het ene seizoen gin lekkerder vind dan rosé (wie drinkt dat nog?), wisselt ook mijn smaak qua dans. Ok, niet helemaal, want ik heb wel duidelijke voorkeuren. Maar ik merkte bij TWOOLS 17 dat ik dit keer erg gecharmeerd was van de donkere stukken Raven’s Home (Joeri Dubbe) en Kha (Gentian Doda).

Bij die laatste was voor mij het eerste deel eigenlijk al voldoende, vanwege de bijna zombie- of machineachtige bewegingen van de groep, dat extra intens werd door het strijklicht. Het stuk verbeeldt de evolutie van de mens, maar ik geloof dat ik dan de laatste stappen in de evolutie wat saai vind.

Bij Raven’s Home was ik echter van begin tot eind geboeid. De horizon van licht (je snapt wat ik bedoel als je het ziet), de dierlijke prooizucht van de groep dansers en het sierlijke uiteenvliegen ervan; ik vond het heerlijk om te zien.

Raven’s Home (Joeri Dubbe)

Raven’s Home van Joeri Dubbe

Ook Itamar Serussi, huischoreograaf van Scapino, zet een opvallend stuk neer, dat me deed denken aan het vooruit- en terugspoelen van zwart-wit films, dat af en toe in tableau vivants tot stilstand komt.

Het was grappig, weird en over-the-top, maar tegelijkertijd ook verwonderend. Over Exquisit van de andere huischoreograaf, Felix Landerer, kan ik kort zijn: dat is niet mijn ding, maar ik kan me voorstellen dat anderen het juist wel grappig of interessant vinden. En uiteindelijk is dat het grootste cadeau van TWOOLS: er zit voor iedereen een paar erg toffe stukken tussen en altijd wel iets dat je minder leuk vindt.

Smaak is persoonlijk, maar met TWOOLS weet je zeker dat je iemand kunt meenemen naar het theater, want een leuke avond heb je gegarandeerd!

TWOOLS is t/m aanstaande zaterdag (6 juni) te zien in de Rotterdamse Schouwburg. 

Twools 17 poster Scapino ballet schouwburg