Deel met anderen:
Share

Hoe serieuzer en groter LiveLikeTom wordt, hoe meer ook serieuze problemen de kop op steken. Vandaar dat ik de nieuwe categorie ‘blogzaken’ heb aangemaakt om in elk geval andere bloggers ook te informeren over hoe ik zaken aanpak. Directe aanleiding hiervoor, is een probleem dat gisteren de kop opstak met ongewenste advertenties, die als pop-up of pop-under in een nieuw scherm openden. Uiteindelijk bleek het probleem te zitten in SweetCaptcha, mijn anti-spam tool met grappige poppetjes.

Screen-Shot-2014-03-13-at-11.41.30

Ik vond de chagrijnige varkentjes die hun sigaar terugwilden en andere komische plaatjes een leuke manier om het comment-form te beveiligen tegen spambots. En dat werkte lange tijd ook goed. Maar gisteren ontdekte ik ineens dat mijn website werd misbruikt voor pop-ups en pop-unders naar dubieuze sites. Datingsites en zogenaamde software-checkers werden aangeprezen met mijn url erin en ik had geen idee waar dit vandaan kwam.

Sweet Captcha monetizes through clktag.com

Na wat speurwerk in mijn pagina-code ontdekte ik dat de links afkomstig waren van clktag.com en verschillende clktag ads bleken via een Javascript in mijn site te verschijnen. Op elke pagina. Na wat googlen bleek dat SweetCaptcha verantwoordelijk was voor het plaatsen van het script. Het is geen officiële malware, omdat in de voorwaarden van de WordPress-plugin SweetCaptcha staat dat je instemt met aanbiedingen van derden. Normaal gesproken verwacht je dan een kleine tekstlink of een bannertje, maar in dit geval werd er dus erg agressief zaken gedaan om geld te verdienen met de plugin.

Zie ook de andere berichten hierover:

SweetCaptcha service used to distribute adware

Sweetcaptcha-users complain of advertsing pop-ups

Op het WordPress-forum regent het ook klachten

B2piYODIAAAqkMn

Oplossing

Ik heb de plugin ge-deactiveerd en daarna verwijderd en het probleem lijkt daarmee te zijn opgelost. In elk geval geen vreemde varkentjes meer op LiveLikeTom. Sorry daarvoor. En voor het eventuele ongemak gisteren.

Mocht je echter nog iets anders geks tegenkomen, dan hoor ik het graag.