susanne aero liveliketom album review
Deel met anderen:
Share

Wat is dat toch daar in het hoge noorden? De droompop ligt er voor het oprapen blijkbaar. De mannen van Sigur Rós uit IJsland zijn mijn grootste helden op dat vlak, maar vanaf haar tweede album The Brothel in 2010 voeg ik Susanne Sundfør daar graag aan toe.

Een mysterieuze, nog jonge dame uit Noorwegen met bezwerende klanken zoals grande dame Kate Bush dat ook zo goed kon en nog steeds kan. Opvolger The Silicone Veil uit 2012 was misschien nog wel sterker, met een titelnummer dat ik tot mijn favoriete nummers ooit ben gaan rekenen (dat aantal is trouwens immens groot, maar dat terzijde).

En toen verscheen eind oktober vorig jaar single ‘Fade Away’ waarop een heel ander geluid te horen is. Dit neigt naar pure pop en dat was bij verschijning even slikken. Gaan we nu geen mysterie meer horen?!

Tien liefdesliedjes465060.300

Afgelopen februari kregen we het antwoord in de vorm van haar vierde album ‘Ten Love Songs’. Het idee was simpel: tien liefdesliedjes op piano, maar daar is weinig van overgebleven. Tien nummers met een lekkere pop-inslag waarvan ook ABBA niet vies zou zijn. Vette synths domineren, maar de ijzige zang is gebleven. De sprookjespop is dus niet geheel verdwenen.

Dat Sundfør kan zingen, bewees ze recentelijk nog in een uitverkochte kleine zaal van Paradiso waar ze optrad voor een uitgelaten publiek dat maar blééf joelen en applaudisseren. Dat maakte ik als regelmatig concertganger in die kleine zaal niet eerder op die manier mee. Haar publiek bleek ook heel divers; van jonge verliefde koppels tot de wat stoerdere homo-mannen met baardjes en leren broeken, alsmede alternatieve indie-meisjes en jongens. En een Sundfør die zelf nogal ongrijpbaar leek, ik zou bijna zeggen wat norsig, maar dat deed niets af aan het optreden waar dit album zo’n beetje centraal stond.

De pompende tonen van ‘Accelerate’ en ‘Delirious’, alsmede het sprookjesnummer ‘Memorial’, dat live wat korter gebracht werd. Het lange klassieke middenstuk lieten ze achterwege wat te begrijpen valt, omdat het ook op Ten Love Songs nogal een forse onderbreking is. Voor de één een nadeel omdat het nummer je wat uit de uptempo flow van dit album haalt, voor de ander ongetwijfeld een hoogtepunt omdat het toch weer die betoverende sfeer oproept die te horen was op de vorige twee albums (het debuut vormt een wat afwijkend geluid in haar discografie).

Euforische staat

Ten Love Songs is soms wat pompeus, dan weer glorieus en het weet mij elke draaibeurt opnieuw in een euforische staat te brengen. Nee, dat is niet overdreven. Probeer zelf maar eens stil te blijven zitten op de dansbare nummers. Of probeer eens níet meegesleept te worden in de mysterieuze klanken van de rustige composities.

Zo niet, dan mis je misschien toch wel iets heel moois. Ten Love Songs is wat mij betreft een aanrader van jewelste en mocht je haar ooit live kunnen gaan bewonderen dan zou ik dat zeker doen. Haar stemgeluid is live net zo krachtig als op haar albums.

Kun jij stil blijven zitten bij het luisteren naar dit album?

Meer muziektips van Aero lezen, hier staan al zijn album-reviews ->

Misterbandb stay 468x60 en2