Stef Kamil Carlens
Deel met anderen:
Share

Al sinds ik Stef Kamil Carlens voor het eerst zag optreden in de band dEUS (Nighttown, Rotterdam 1994, als voorprogramma van de band Magnapop) ben ik een beetje verliefd op de man. Verliefd op zijn muziek, zijn enthousiasme, zijn energie, zijn aparte kledingstijl, gewoon de artiest zoals hij zich presenteert.

Nieuwe wegen

En wat doen grote fans? Die bezoeken ontelbare malen de concerten, blijven elke nieuw ingegane weg trouw aan de artiest en kopen elke nieuwe plaat. Stef stopte als bandlid van dEUS en ging verder met zijn eigen band Moondog Jr. Dat werd wegens allerlei naamsrechten die bij een andere band lag veranderd in Zita Swoon en dat werd weer Zita Swoon Group. Stef ging zich steeds meer losweken van het bekende ‘vaste bandje dat elke zoveel jaar een nieuw album uitbrengt vol met nieuwe liedjes’. Nee, er kwam een soundtrack bij een zeer oude zwart-wit film waar niet in gesproken werd, er kwamen dansvoorstellingen en andere theater opvoeringen en hij werkte telkens weer met andere muzikanten.

Niet altijd makkelijk

Ook was Stef een tijd best succesvol in zijn samenwerking met Afrikaanse muzikanten. Theaters werden wat alternatieve tenten waar wereldmuziek populair was. Het leek er op dat het 15-jarig jubileum, inclusief verzamelalbum in 2009 met een spetterend optreden in Paradiso een afscheid was van de band zoals iedereen het kende. Daarna deed Stef de dingen die hij graag wilde doen en dat was niet altijd makkelijk voor de fans. Niet iedereen zat te wachten op alweer een aparte voorstelling in het theater (afgelopen februari nog in de Rotterdamse Schouwburg).

Stef Kamil Carlens - Stuck in the Status Quo

Stef Kamil Carlens – Stuck in the Status Quo

‘Gewone’ liedjesplaat

Stef zelf had blijkbaar toch ook wel weer eens zin in een ‘gewone’ liedjesplaat. En die is er nu: Stuck in the Status Quo is een makkelijk toegankelijk album met genoeg kleine scherpe randjes om het boeiend te houden. Het is voer voor de fans van de laatste albums onder de naam Zita Swoon (Big City en A Song about a Girls) en zeker ook voor liefhebbers van prettig in het gehoor liggende alternatieve pop liedjes. Het wat hese stemgeluid van Carlens blijft herkenbaar, evenals zijn manier van liedjes-schrijven.

Niet heel verrassend

Hierdoor is het misschien allemaal niet heel erg verrassend, en kun je je misschien zelfs afvragen of we daar nu zo lang op moesten wachten. Ik ben er als fan blij mee. We krijgen weer eens muziek van Stef waar je de hele dag door blij van kunt worden. Niks soundtrack van wat dan ook. Nee, een soundtrack van waar Stef nu staat in het leven zonder dat dat een zware bedoening moet worden.

Live optredens

Heb je zin om Stef solo aan het werk te zien, ga dat dan zeker doen. Ik weet waar ik het over heb, na hem al heel erg vaak live meegemaakt te hebben: je komt gegarandeerd vol energie weer terug naar huis. Bezoek zijn Facebook pagina of website voor meer informatie over data waar en wanneer hij optreedt.

Heb jij het album van Stef Kamil Carlens al gehoord?