Soulwax - From Deewee
Deel met anderen:
Share

Het heeft even mogen duren, maar eindelijk is ie er dan: het nieuwe album van Soulwax. De broers Stephen en David Dewaele zijn terug. Dat ze niet vies zijn van plaatjes draaien bleek recentelijk nog in een interview dat ze gaven met De Morgen waar ze hun collectie lieten zien. Nogal indrukwekkend. Maar over de terugkeer van vinyl heb ik het al eens gehad. Is die nieuwe plaat wat?

Lees ook over de terugkeer van de lp: Vinyl helemaal terug van weggeweest.

Elektronica en Kraftwerk

Op het nieuwe album From Deewee horen we geen gitaren zoals we die wel konden horen op Much Against Everyone’s Advice uit 1998 alweer. Ook geen Dj-kunsten zoals ze onder de naam 2 Many Dj’s lieten horen. Nee, hier horen we veel meer elektronica en de naam Kraftwerk blijft rondspoken.

Verborgen laagjes

Een plaat waar je niet 1-2-3 even inkomt. Het vraagt tijd. De eerste keer dacht ik ‘is dit het nou?!’, maar na meerdere draaibeurten ontdekte ik steeds meer onder al die verborgen laagjes. Het knettert en knispert en slingert alle kanten op zonder er een wilde achtbaan van te maken.

Soulwax - From Deewee

Soulwax – From Deewee

Doorzetten loont

De warme, analoge synthesizers zijn hier zeker een reden van. Dat ze drie drummers hebben aangetrokken voor dit album (waaronder die van metalband Sepultura) zorgt voor een bijzondere kracht. Juist die combinatie maakt dit album tot een ware ontdekkingsreis die je begint, en zeker moet vervolgen. Niet afhaken dus, want dan mis je toch wel wat. Ik had het zelf ook bijna gedaan, maar doorzetten loont.

Stijlvol geluid

Elektronische bliepjes, tribal ritmes, disco, funk. Je hoort het allemaal terug, maar wel met dat typische Soulwax-geluid. Alles verpakt in een stijlvol geluid met een prachtige productie. De broers vervolgen hun eigen weg en namen daar de tijd voor. Ik neem het ze niet kwalijk, want als het dit soort spannende albums oplevert mogen we heel tevreden zijn.

Benieuwd naar het artikel en filmpje over de platencollectie van de broers Dewaele? Neem dan op deze site een kijkje.

Op 4 april staat Soulwax in Paradiso, maar dat is uitverkocht. Ticketswap biedt bijna altijd wel een uitkomst om toch te kunnen gaan. Ik heb er zelf ook goede ervaringen mee. Zowel met verkopen als kopen. Sla je slag zou ik zeggen!

Hoor jij ook de invloeden op dit album van Soulwax?