Deel met anderen:
Share

Is There Such A Thing As Too Much Love? Een vraag die gesteld wordt door Vera en Peter Jessen. Een vraag waar je een antwoord op hoopt te krijgen of vinden na beluistering van het tweede album van dit kamerpopduo. 

De kennismaking

Een jaar of twee geleden mocht ik de muziek van Sommerhus voor het eerst leren kennen in de knusse omgeving van een huiskamer; een omgeving waar dit duo volledig tot z’n recht kwam: intiem, verwarmend en bovenal op haast sprookjesachtige wijze hypnotiserend. Pas op de terugweg naar huis kwamen we erachter dat we helemaal vergeten waren om iets in de fooienpot te stoppen. Nog zo onder de indruk van het gebodene. Het zegt wat over de kwaliteiten van Sommerhus (met die fooi is het overigens achteraf nog helemaal goedgekomen).

Is There Such A Thing As Too Much Love?

Contrabas, gitaar en prachtig samensmeltende zang zijn de middelen van Sommerhus om hun luisteraars helemaal op te kunnen laten gaan in muziek. Dat overkwam mij wederom toen ik de clip zag die bij het titelnummer van het album is gevoegd. Ja, dit is hoe ik me dit duo nog herinnerde en dit is hoe ik op zoek kon gaan in een ruim half uur durende muzikale zoektocht naar het antwoord op die ene vraag: Is There Such A Thing As Too Much Love? Want naar het antwoord moet je zelf op zoek. Peter en Vera geven het je niet.

526830.300

Natuur in Denemarken

Het is een zoektocht waarin de bas en gitaar je aan de hand meenemen door schitterende muzikale landschappen en waar de perfect combinerende vocalen van Peter en Vera het in woorden begeleiden. Mysterieus, verwarmend, melancholisch maar vooral ook heel aards. Het is niet zo vreemd dat ‘het Sommerhus’ zich bevindt in Denemarken en dat daar opnames gemaakt zijn. Je hoort de natuur terug in de nummers. Letterlijk, want de nummers worden aan elkaar geregen door korte tussenstukjes die zorgen voor een verbindend effect, die op hun beurt rust uitstralen en je het gevoel weten te geven te kunnen ontsnappen aan een hectisch leven. De natuur is niet ver weg. Het mysterie blijft.

Emotie

Dat het uiteindelijk niet lukt om een antwoord te vinden op die prangende vraag die ons gesteld wordt op de hoes doet er dan helemaal niet meer toe. Sommerhus heeft weten te betoveren, heeft weten te raken, heeft weten te doen waar echte muziekliefhebbers naar op zoek zijn: emotie. Sommerhus weet de juiste snaar te raken met hun akoestische geluid. Het is ongelooflijk knap hoe ze dit doen.

Laat je meevoeren

Ervaar het zelf. Laat je meevoeren in de Scandinavische sferen. Of beter: laat je meevoeren in de wereld die je zelf in je hoofd laat plaatsvinden. Met muziek als die van Sommerhus moet dat geen probleem zijn. De perfecte soundtrack voor een mooie reis, een luie zondagmiddag thuis op de bank of een warme huiskamer waar je dit duo misschien live eens kunt meemaken. Hou daarvoor hun Facebookpagina in de gaten.

Is There Such A Thing As Too Much Love? Geen idee, wel dat er veel liefde van mijn kant is voor dit prachtige, kleingehouden meesterwerkje.

Fotografie Kris van Veen

Weet Sommerhus jou ook te boeien?