Perfume Genius
Deel met anderen:
Share

Bestaat er zoiets als gay-muziek? Nee natuurlijk. We willen toch zeker niet allerlei stereotypen gaan neerzetten?! Toch denk ik dat je in sommige gevallen wel degelijk kunt horen aan artiesten of ze gay zijn of niet. Het wordt al makkelijker als ze het zelf benadrukken zoals Perfume Genius, artiestennaam van Mike Hadreas, de laatste tijd meer en meer is gaan doen. Die lijn zette hij in op zijn vorige album Too Bright waar hij zelfs een videoclip opnam met een homo-pornoster, en ook in zijn teksten was hij helder.

Zijn manier van presenteren, de gevoelige muziek, de teksten en een ode aan zijn grote liefde, het nummer Alan (tevens bandlid); het kan allemaal niet duidelijker. En toch is Perfume genius in staat om een veel breder publiek in vervoering te brengen. Het maakt dan helemaal niet meer uit of de nummers over mannetje-mannetje of mannetje-vrouwtje gaat.

Breekbaar en heel sterk

Toen zijn vorige, derde, album verscheen wist ik het zeker: deze artiest behoort momenteel tot de meest interessante die er rondlopen en zeker ook eentje die met goed weet te raken op verschillende manieren. Hij is breekbaar en tegelijk ook heel sterk. Dat bewonder ik wel in hem.

Neem alleen al het eerste nummer van No Shape, Otherside genaamd, dat van start gaat op piano. De breekbare kant staat weer centraal. Minimaal ook. Een betoverend begin van het avontuur dat No Shape heet. En dan na ruim een minuut knalt het nummer open. Glitters dwarrelen naar beneden en geven het nummer een onverwachte glans om vervolgens weer terug ingetogen te worden. Mooier kan het in elk geval al niet beginnen. Magisch noem ik dit.

Van de ene verbazing in de andere

En dit blijft Mike Hadreas het hele album volhouden. Je valt werkelijk van de ene verbazing in de andere. Of het nu gaat om het zwierige aan Rufus Wainwright doen denkende Just Like Love of de vervreemdende Björk-achtige klanken op Go Ahead. Uitersten die toch één geheel weten te vormen en vooral uitdagen en verwonderen. Als muziek dat voor elkaar krijgt zit je bij mij goed.

Perfume Genius - No Shape

Perfume Genius – No Shape

Wreath kent iets Kate Bush-achtigs. Misschien is dat sowieso een beetje de adem van dit album. Er hangt ergens een soort jaren ’80 gevoel aan vast maar dan wel helemaal nu. Er zit ook wel een hint naar Kate in: “Running up that hill, I’m gonna peel off every weight until my body gives away and shuts up.” Wreathvormt het schitterende hart van dit album, dat als een sneltrein voortraast.

Spannend en betoverend

Een stuk breekbaarder is Die 4 You, mede door de hese manier van zingen. Het nummer heeft iets jazzy’s in zich. Muziek voor de late uurtjes. Heel spannend, maar wederom betoverend. Het is bijna ongelooflijk hoeveel moois we al over ons heen gekregen hebben. Het is ook allemaal perfect in balans en Perfume Genius gaat nergens te lang door.

No Shape zal voor- en tegenstanders gaan opleveren. Liefhebbers van het debuut herkennen Perfume Genius hier niet meer in. Het kitschrandje zal ook niet iedereen aanspreken vrees ik. Perfume Genius is groter geworden, gegroeid. Hij kwam op het vorige album strijdbaar over en lijkt hier meer rust te hebben gevonden waardoor hij kan doen wat hij wil. Voor mij heeft hij zijn beste album tot nu toe afgeleverd.

Live in Amsterdam

Perfume Genius zal op dinsdag 13 juni optreden in Paradiso Noord. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Hij is absoluut de moeite om te gaan zien en horen, dus dit is een absolute aanrader, zoals zijn hele nieuwe album dat is.

Ik ben benieuwd wat jullie hier van vinden. Laat het weten in de comments.