gay singer songwriter jay brannan new york new york
Deel met anderen:
Share

Jay Brannan leerde ik kennen door de film ‘Shortbus’. Iedereen die deze film heeft gezien herinnert zich vast de expliciete scenes uit deze film nog wel. De rol van Jay in die film was uiterst gewaagd (om nu tijdens een trio het Amerikaanse volkslied in je blote kont te laten toeteren terwijl je zelf ondertussen de piemel van een ander als microfoon hanteert… ik bedoel maar….). Hij was in volle glorie en euforische stand te bewonderen, maar het bleek ook dat hij kon musiceren en zingen, wat hij liet horen op zijn debuut ‘Goddamned’ met het bekende nummer ‘Housewife’.

Inmiddels bestaat zijn discografie uit drie volwaardige albums en is New York , New York (de stad is zijn thuisbasis) de vierde EP van deze selfmade singer-songwriter die behoorlijk populair is bij het alternatieve muziek luisterende (gay) publiek.

549906.300

Vijf nieuwe nummers van Jay Brannan

New York, New York bevat vijf nieuwe nummers waar Jay zichzelf als vanouds begeleidt op de akoestische gitaar. Het enige nieuwe geluid dat we te horen krijgen is een trompet in het titelnummer, dat de toevoeging ‘explicit lyric’ meekrijgt door gebruik van het woord ‘fuck’. Tja, die Amerikanen blijven dat lastig vinden.

Donkere humor

Donkere humor is Jay nooit vreemd geweest en dat is op deze EP gelukkig gebleven. Dat, in combinatie met melancholische folknummers, zorgt ervoor dat Jay Brannan een zeer herkenbare stijl heeft weten te creëren.

Live

Een stijl die hij ook live weet te hanteren. In z’n eentje weet hij een volle zaal te vermaken met zijn grappen en grollen, te ontroeren met zijn prachtige liedjes en na afloop te charmeren door met fans op de foto te gaan en tijd voor ze te maken door middel van een praatje.

eur-tour

Kinderen voor kinderen

Zelf heb ik dat ook al een aantal keer mee mogen maken, waarvan één keer in Philadelphia. Een welgemeend ‘tot ziens’ van zijn kant was daar het afscheid en hij vond het niet erg dat mijn schoonzus alle stroopwafels uit Nederland al op had (Jay is nogal fan van deze Nederlandse lekkernij). In die stad overigens niet het Kinderen voor Kinderen nummer ‘Twee Vaders’, maar in Nederland smeekt het publiek er telkens weer om, en is hij niet beroerd het nummer weer eens te zingen.

Heb je Jay Brannan live nog niet gezien dan raad ik dat ten zeerste aan. Op 14 oktober staat hij weer eens in Amsterdam (Paradiso). Zie de eventpage op Facebook. Wie weet krijgen we opnieuw een spetterende versie van ‘Twee vaders’ te horen.

Waar is de EP te bestellen?

De EP is o.a. te bestellen via iTunes en Bandcamp (waar je deze EP in z’n geheel ook kunt beluisteren).

De film Shortbus is natuurlijk gewoon te koop via Bol.com, net als z’n albums Rob me Blind (DeLuxe editie) en In Living Colour (2CD)

Ben jij van plan om naar Amsterdam te gaan op 14 oktober?