Hammock - Mysterium
Deel met anderen:
Share

Hammock. Nooit van gehoord en album nummer negen al weer. Het schijnt muziek te zijn die het vooral van sfeer moet hebben. Post-rock, ambient. Allemaal termen waar ik niet gelijk heel erg warm voor loop. En toch ben ik er aan begonnen. En daar kreeg ik geen spijt van. Hopelijk jullie straks ook niet. 

Als groot Sigur Rós fan zou dit toch wat voor me moeten zijn, dus nu eens niet eigenwijs zijn en luisteren naar Mysterium van Hammock. Een klein uur moet ervoor uitgetrokken worden dus het kan maar beter goed zijn ook.

Enorme stilte

Het eerste nummer waar ik echt eens goed voor ga zitten en probeer op me te laten inwerken is de opener van dit album: Now and Not Yet; mijn eerste echte kennismaking met Hammock. En toen dat gebeurde viel er een enorme stilte…..

Kippenvel

Wow! Dat komt toch wel even binnen zeg. Kippenvel! Strijkers, hemels gezang. Is het niet gewoon ordinaire kitsch? Bombast? Effectbejag? Kan mij het boeien, ik ben geen groot kenner van het genre. Sigur Rós raakt me en meer heb ik niet nodig. Maar dit raakt me dus ook en ook hier heb ik niet meer nodig dan dat.

Hammock - Mysterium

Hammock – Mysterium

En vervolgens is het afwachten hoe dit verder zal gaan. Want het kan een eenmalige klapper zijn, gevolgd door net iets te veel zweverigheid, maar het kan ook enorm gaan raken, ervoor zorgen dat ik betoverd ga worden (iets wat met orkestrale klanken en strijkers bij mij vrij makkelijk moet lukken).

Emoties die omhoog komen

Als ik zeg dat de derde symfonie van Górecki mijn favoriete klassieke muziekwerk is (en dan vooral met Dawn Upshaw) dan is het misschien wel duidelijk dat ik dit ook kan waarderen. Een gevaarlijk vergelijk. Het is niet hetzelfde, maar het voelt wel hetzelfde. Muziek waar je de emoties in je lijf letterlijk omhoog voelt komen. Tranen die zomaar kunnen opborrelen en je weet niet waardoor.

Woorden komen tekort

Kippenvel van de melodie die telkens omhoogstuwt, kippenvel van het koor (the Budapest Art Choir), de stiltes die af en toe vallen…. het klopt allemaal.Een album waar woorden tekort komen, maar die helemaal niet nodig zijn. De muziek vormt de stem, de muziek is de tekst. Het gevoel is genoeg.

Adembenemend mooi!

Weet Hammock jou ook te raken?

Misterbandb stay 468x60 en2