Eurovision hottest contestants
Deel met anderen:
Share

Deze week is het weer zo ver: het feest der feesten voor veel homo’s. Glitter, glamour en vooral veel slechte liedjes die o zo leuk zijn. Eén keer per jaar laat ik mijn ‘goede smaak’ graag even varen om vol in het Eurovisie weekje te duiken. Het schijnt in de genen van veel homo’s te zitten blijkbaar.

Cd met alle nummers

Zoals elk jaar verschijnt er eind april een cd met alle nummers, waardoor je je kunt voorbereiden op wat komen gaat. Tegenwoordig met YouTube en allerhande andere kanalen kan het ook op andere manieren natuurlijk.

Maar wat is dat toch? Die combinatie homo’s en Songfestival? Is het echt die glitter en glamour? Als kind al vond ik het prachtig en dat is nooit overgegaan. Maar om nou te zeggen dat ik als tienjarige geïnteresseerd was in dat soort zaken: nou nee. En eigenlijk later ook nooit.

Het is de competitie wellicht, het orkest, de talen, de verbroedering. Wacht even: buren geven elkaar standaard punten, het orkest is al jaren geleden vervangen door een geluidsband en van verbroedering is nauwelijks sprake. Zo staat Rusland op de cd met deelnemers, maar we zullen Julia Samoylova toch echt niet op het podium in Kyiv zien stralen. Ze mag Oekraïne niet in. Politieke spelletjes dus.

Jaarlijks muzikaal uitstapje

Nee, dat is het allemaal niet. Ik kan het gewoon niet verklaren, ook niet omdat mijn ‘dagelijkse muziekvoorkeur’ al zo anders is. Laat ik het daarom maar gewoon houden op een jaarlijks muzikaal uitstapje. Een uitstapje dat steeds serieuzer lijkt te worden gezien de deelnemende artiesten. Weinig echte kermisacts dit jaar, bijna allemaal degelijke liedjes en prima composities. Eigenlijk wel een beetje jammer, want de nummers lijken meer dan ooit op elkaar en er valt niet echt veel te lachen. Misschien verandert dat nog wel op het podium straks.

Eurovision Song Contest Kyiv 2017

Eurovision Song Contest Kyiv 2017

Italië lijkt de grote kanshebber om te gaan winnen en de kansen voor Nederland lijken net wel of net geen finale. Maar polls en bookmakers hebben het niet altijd bij het rechte eind, dus het is nog even afwachten tot komende donderdag of O’G3ne de finale gaat halen.

Leuke mannen

Verder moet je letten op de bijdrage van Portugal: dat land gaat jaren terug de tijd in met een nostalgische bijdrage, Roemenië gaat rappen en jodelen en België komt met een ijzersterk nummer waarvan niet iedereen zeker is dat dat ook op zo’n groot podium overeind blijft staan. En dan kunnen we natuurlijk altijd weer kijken naar de leuke mannen die meedoen.

-> Lees ook over die heerlijke winnaar van twee jaar geleden: De lekkerste foto’s van songfestival-winnaar Måns Zelmerlöw

 

IMRI uit Israël

IMRI uit Israël

Nathan Trent uit Oostenrijk

Nathan Trent uit Oostenrijk

Omar Naber uit Slovenië

Omar Naber uit Slovenië

Slavko Kalezić uit Montenegro

Slavko Kalezić uit Montenegro

Robin Bengtsson uit Zweden

Robin Bengtsson uit Zweden

Manel Navarro uit Spanje

Manel Navarro uit Spanje

Francesco Gabbani uit Italië

Francesco Gabbani uit Italië

Dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei zijn de halve finales (Nederland moet donderdag) en zaterdag 13 mei zal dan de finale gaan plaatsvinden. De cd is te bestellen via de bekende kanalen. Voor degenen die gaan kijken: veel plezier en heb je er een hekel aan dan zal het vast lukken eraan te ontsnappen. Althans, dat hoop ik dan voor je. Mijdt uw homo-vrienden zou ik zeggen.

Ga jij het Songfestival dit jaar volgen?