Litle Fictions
Deel met anderen:
Share

Het uit het Verenigd Koninkrijk komende Elbow draait al weer aardig wat jaartjes mee. Ik pikte de muziek van deze band op ten tijde van hun debuut in 2001. Dat paste toen goed in het rijtje albums waar ik in die periode graag naar luisterde. Ietwat degelijke muziek met een heel licht alternatief randje. Turin Brakes, Travis, Coldplay en Elbow. Allemaal namen van bands die ik veelvuldig beluisterde. Inmiddels is Elbow alweer bij album nummer zeven aangekomen.

Liefdesband

Op de één of andere manier heb ik niet echt een enorm warme liefdesband met Elbow en dat zeg ik bij elk album weer. Begint uiteraard een beetje saai te worden van mijn kant en dat woord ‘saai’ heeft er misschien ook van alles mee te maken. Elbow klinkt zelf ook regelmatig een beetje verveeld in mijn oren. Of dat nu komt door de zang van Guy Garvey of de voortkabbelende muziek. Ik durf het niet te zeggen.

Prachtige liedjes

Maar gek genoeg stink ik er elke keer weer in. Het zijn keer op keer verzamelingen prachtige liedjes, de warme stem van Garvey irriteert nergens en de muzikale inkleuring is telkens tip top in orde. Ik vergelijk Elbow een beetje met Joe Jackson in de jaren ’80. Daar had ik ook telkens een zelfde gevoel bij. Muziek die niemand echt zal irriteren of dwarszitten, maar tegelijkertijd ook geen muziek waar je helemaal van uit je bol gaat. Zit gewoon perfect in elkaar en ik word van Elbow zelfs altijd wel rustig.

Little Fictions

Elbow’s nieuwe album Little Fictions.

Kracht in de eenvoud

En dat dus al zeven albums lang, want ook Little Fictions is van hetzelfde laken een pak: ambachtelijk gemaakte nummers. Het zit allemaal degelijk in elkaar, maar weet ook nergens echt enorm op te vallen. De kracht op Little Fictions zit hem (wederom) in de eenvoud. Nergens een noot te veel. Nergens aanstellerij. Nergens ‘laten we nu eens lekker gek en hip doen’. Nee, Garvey en de mannen doen waar ze goed in zijn: prachtliedjes maken.

Degelijk huwelijk

Als je dan vervolgens met alle liefde de plaat nog eens opzet, en nog eens, en nog eens, en vervolgens constateert dat je elk album opnieuw weer in huis hebt gehaald, dan mag er best geconcludeerd worden dat er wel degelijk sprake is van een liefdesband. Hier gaat het gewoon om een degelijk huwelijk waar men gelukkig is met elkaar.

Elbow gaat weer op toernee. Op moment van schrijven is nog niet bekend of Nederland nog een datum krijgt, maar dat zal ongetwijfeld wel. Hou daarvoor hun website in de gaten.

Wat vind jij van Elbow?

Reizen algemeen