Depeche Mode - Spirit
Deel met anderen:
Share

Wie kent ze niet: People are People, Enjoy the Silence, Everything Counts, Just Can’t Get Enough…. allemaal hits van Depeche Mode. Een bandje dat ooit in 1981 hun eerste album uitbracht en inmiddels bij nummer 14 is aangekomen. Al jaren en jaren vullen ze mega-zalen en ondanks een ruig leven staan ze er nog steeds. Dat is knap.

Gruiziger en donkerder

Toch is het geluid van de band ergens begin jaren ’90 langzaam gaan veranderen. Frisse synths werden ruige gitaren. Nee, een rockband is het nooit geworden, maar het geluid werd wat gruiziger en donkerder. De enorm grote hits verdwenen ook wat meer naar de achtergrond. De top 40 deed minder goede zaken op dat vlak, de zalen bleven volstromen, de albums gewoon verkocht.

Tour in Ziggo Dome

Spirit heet de nieuwe, en daar hoort wederom een tour bij. Ziggo Dome in Amsterdam was al snel uitverkocht en je zult je geluk moeten beproeven op Ticketswap als je er toch bij wilt zijn.

Depeche Mode draait qua live-optredens al jaren hetzelfde riedeltje af: een groot deel nummers van het nieuwe album, aangevuld met de bekende hits. Een feestje gegarandeerd. Toch bepalen die nieuwe nummers een deel van de sfeer en de vraag is: zijn die nieuwe nummers de moeite waard?!

Depeche Mode - Spirit

Depeche Mode – Spirit

Laag tempo

Daar kan ik uiteraard geen antwoord op geven. Dat moet iedereen zelf bepalen. Ik kan alleen zeggen dat Depeche Mode voortborduurt op de laatste albums. Het tempo van het album is vrij laag. Geen makkelijk in het gehoor liggende nummers en ze klinken wat depressief en donker. Dat is iets waar je van moet houden. Even gezellig meeswingen is er niet bij.

Wat tijd voor nodig

Zoals wel vaker bij de latere albums van de heren heb ik wat meer tijd nodig om er goed in te komen. Het is en blijft wel Depeche Mode, en de heren weten na al die jaren de boel nog steeds spannend te houden; dat kost tijd en enige inspanning van de luisteraar. En dat ze Ziggo Dome op z’n kop gaan zetten is Dave Gahan, Martin Gore en Andrew Fletcher wel toevertrouwd (alhoewel ik me altijd afvraag wat Andrew nu eigenlijk echt doet op het podium, maar dat is een andere discussie).

Spirit maakt het rijtje indrukwekkende albums in elk geval weer een stukje langer. Ben je niet vies van een beetje donkere elektronische muziek met hier en daar wat gitaren dan zit je wederom goed bij Depeche Mode.

Ga jij naar Depeche Mode in Ziggo Dome?