Deel met anderen:
Share

Een Bosnische performer, gay, die in eigen land enorm populair is met melancholische, traditionele volksmuziek (Sevdah). Mag ik dat een wonderlijke combinatie vinden? Zijn eerste album werd geheel door zijn machtig mooie stem gedragen en afgelopen januari verscheen de opvolger, Pandora genaamd, waarop ook instrumenten zijn toegevoegd: een mengeling van traditionele klanken met moderen pop/dance invloeden. Zijn naam? Božo Vrećo.

 

Populair in een land waar machismo hoogtij viert

Afgelopen vrijdag trad Božo nog op in Brussel. Dat zal wel een feest geweest zijn, want deze extravagante artiest moet ongetwijfeld een avond kunnen boeien, alleen al de manier waarop hij zich presenteert. Geweldig dus dat hij juist populair is in een land waar machismo hoogtij viert. Je vraagt je af hoe het mogelijk is.

Misschien dan toch zijn betoverende stem die iedereen bewonderend weet achter te laten?! De bijzondere combinatie van zijn stem met traditionele muziek?! Op Pandora weet hij er zelfs een modern sausje over te gieten, zonder dat het plat begint te worden.

Božo Vrećo - Pandora

Božo Vrećo – Pandora

Man-vrouw identiteit

Dat Božo Vrećo grenzen weet te doorbreken, is een understatement te noemen. Waarschijnlijk is hij zo uniek dat het hem lukt iedereen voor zich te winnen, ook in een land dat niet te boek staat als vooruitstrevend of ruimdenkend. Toch is het ook niet heel erg nieuw. Vrećo is niet de eerste extravagante artiest die het goed doet op de Balkan. Het spelen met een man-vrouw identiteit doet hij zo natuurlijk dat mensen dat gemakkelijk oppakken. Het is sierlijk en tragisch tegelijk. Misschien herkennen mensen zich daar toch een beetje in. Een flamboyante ster is daarbij toch wat anders dan een homo-buurman.

Etnische invloeden

Uiteindelijk gaat het om de muziek en die is prachtig. Waar ik het meer dan een uur durende debuut met moeite trok door de afwezigheid van instrumenten, daar weet Pandora me in z’n greep te houden. Het is een album waar de stem van Božo Vrećo veel nadruk krijgt, soms zelfs met nauwelijks enige vorm van begeleiding. Etnische invloeden zijn zeker hoorbaar en daar moet je gevoelig voor zijn, maar het is ook niet opdringerig.

Pandora is mannelijk en vrouwelijk, glorieus en ingetogen, opwindend en ontroerend. Kortom: een aanrader als je op zoek bent naar weer eens iets anders.

Voor meer informatie over deze artiest kun je zijn Facebook pagina bekijken. Of beluister hem op Spotify.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar deze artiest?

Reizen algemeen