mattijn franssen taking off noahs ark
Deel met anderen:
Share

Kunst in een museum is leuk. Maar als je iets ziet dat je enorm raakt, kun je het natuurlijk beter aan je eigen muur hangen. Gelukkig zijn er volop kunstbeurzen waar je als beginnend verzamelaar aan je trekken komt met toegankelijke werken en betaalbare kunst. 

looking forard here and now mark goede

Over kunst wordt vaak hoogdravend gedaan en als ik de omschrijvingen bij werken of kunstenaars lees, voel ik me vaak dom. Tegelijkertijd irriteer ik me aan de wollige teksten waarmee soms een heel simpel beeld wordt verklaard. En dan heeft de kunstenaar en uit 20 verschillende kunststromen iets bijgehaald,waarvan ik me afvraag of dat er niet gewoon achteraf is bij verzonnen. Voor mij moet een kunstwerk in de eerste plaats iets met MIJ doen.

Gelukkig werd ik bij Art in Redlight aangenaam verrast door de hoeveel toegankelijke werken en ‘normale’ mensen die de werken hadden gemaakt. En ik ontdekte bovendien (ook pas achteraf trouwens) dat ik erg gecharmeerd ben van fotografie en bewerkingen van foto’s. Daarom de 4 kunstenaars van wie ik graag wat aan de muur wil hangen.

Mark Goede

Als copywriter weet reclameman Mark Goede wel hoe je een pakkende tekst moet schrijven. En sinds hij dat op schilderijen doet, zijn z’n teksten kunst geworden. Ik vind ze vooral vermakelijk. Het hadden ook Loesje- of Mwah-teksten kunnen zijn, maar het feit dat hij ze zelf schildert met verschillende technieken, maakt het net ietsje unieker. Z’n series ‘Phones Large’ & ‘Ready Mades’ zie ik in elk geval graag aan m’n eigen muur. En dat voor maar een paar honderd euro. (Ok, ik geef toe dat een Loesje-poster goedkoper is, maar die is niet handgeschilderd.)

Mattijn Franssen

Dromerige fotomontages met kasteeltjes en einde-der-tijden-gevoel, dat is wat me aansprak in het werk van Mattijn Franssen. Galleriehouders of museumdirecteuren zullen je ongetwijfeld om de oren slaan met ‘Dali van deze tijd’ of ‘Carel Willink’ van de fotografie. Maar mensen die gewoon in het hier en nu staan, zien gewoon prachtige filmische beelden van Hollywood-formaat. Pan’s Labyrinth meets Game of Thrones met een snufje Hollande Meesters. Is dat duidelijker? Hij doet overigens nog veel meer, met olieverf, animatie en muziek. Maar voor zo’n € 1000,- heb je een fotomontage aan je muur.

mattijn fransen artist

Ruben Terlou

Wat moet een alternatief uitziende jongen met bril en mutsje nou in Afghanistan? Mooie foto’s maken! Ruben Terlou reisde meerdere malen af naar het oorlogsgebied, als journalist en als kunstenaar. Als hij ’embedded’ meeging met de militairen beleefde hij minder fraaie momenten dan wanneer hij zelf door het land trok. De portretten van ‘gewone’ Afghanen zijn indringend, terwijl zijn landschappen desolaat en onrealistisch overkomen. En daartussenin zweven zijn ‘actiefoto’s’. In 2016 zal ‘ie te zien zijn in een serie voor de VPRO, waarvoor hij naar China gaat. Houdt nogal van niet-aangeharkte plekken, die Ruben.

Afghanistan Ruben Terlou fotograaf

Fabian Freese

Net als Terlou heeft Fabian Freeze ook fraaie series met enkel fotografie. Een goed beeld heeft namelijk niets extra’s nodig. Toch zijn ook zijn bewerkte foto’s de moeite waard en kan ‘ie met verf ook aardig uit de voeten. Wat ik fraai vind aan het werk van Freeze is dat hij speelt met lijnen en kleuren, waardoor realistische tafereeltjes ineens abstract lijken. Nou vind ik dat zelf al heel erg blabla klinken, maar geloof me: er zijn mensen die er veel meer van kunnen maken. Voor mij is het vooral prettig dat z’n kleurgebruik prima aansluit bij m’n eigen interieur. Ook niet geheel onbelangrijk.

red_and_lake_zurich_fabian_freese-art-in-redlight

Heb jij zelf kunst aan de muur? Of welke kunstbeurs/artfair zou jij aanraden?