Barry Marré signedThe last boys vernissage
Deel met anderen:
Share

Onlangs kwam het allereerste koffietafelboek van fotograaf Barry Marré uit. Fred van Leer reikte het eerste exemplaar van The Last Boys uit tijdens de drukbezochte vernissage in Grand Café Ferry. In plaats van voor de fotograaf uit de kleren te gaan, vroeg LiveLikeTom voor de verandering het hemd van Barry’s lijf en ontdekten we op welke locatie hij graag nog eens mannelijk schoon vastlegt. En meer…

barry marré self by Elinoor Veldman Photography

Barry Marré, pic: Elinoor Veldman Photography

Hoewel hij al geruime tijd bezig is als fotograaf verscheen er nog niet eerder een compleet boek van zijn werk. Wel was onlangs werk van hem te zien bij de groepsexpo Claiming Masculinity in Zerp Gellerie. Toch was de tijd nu pas echt rijp voor een boek, denkt hij zelf: ‘Het voelt zelfs nog vroeg! De uitgeverij wilde graag een verzameling uitbrengen van het werk van de afgelopen tijd, aangevuld met nieuw werk. Dat vond ik een mooi idee, een beetje zoiets als een ‘best of’! Ik voelde me natuurlijk super vereerd dat ze me vroegen en ben nu erg blij met het resultaat: de diversiteit van de beelden en de algehele sfeer.

Nou snap ik ook wel dat het fotograferen van mooie mannen een feestje is om te doen, maar als fotograaf moet je daar wel een iets artistiekere beweegreden voor opgeven. Volgens Barry laat The Last Boys vooral het ontluikende zelfbewustzijn zien van jongens die bijna man zijn. ‘Jongens tussen de 18 en 25 zijn nog zo lekker jongensachtig arrogant maar tegelijkertijd onzeker. Dat maakt ze zo puur en eerlijk. Dat contrast komt mooi naar voren in de foto’s. En de schoonheid natuurlijk, haha

‘Ik werk liever met onervaren modellen’

Wie The Last Boys van Barry Marré doorbladert duikt in een wereld van dromerige jongens die halfnaakte wakker worden in een verstilde wereld. Tenminste, zo zou ik het poëtisch omschrijven. En bij elke foto vraag ik me af of ik naar een reportage kijk. Maar is dat ook zo, of zijn de beelden compleet in scene gezet?  Barry laat het wat in het midden: ‘Ik heb van te voren wel een bepaald beeld in m’n hoofd, maar het loopt bijna altijd anders. Ik laat me leiden door mijn gevoel, de klik en de emotie van het moment. Ik stuur nooit al teveel maar laat het liever gebeuren. Daarom werk ik graag met wat onervaren modellen, die zijn zo puur in hun poses en schieten niet direct in de elbow-pose!’

Sex met modellen

Onervaren modellen, jaja. Die willen dat vast wel met de fotograaf wat dingen uitproberen die niet op beeld zijn vastgelegd. Tenminste, dat stel ik me dan zo voor. Of zegt dat teveel over mij? Voor de zekerheid vraag ik Barry of het een mythe dat fotografen met hun modellen het bed in duiken. ‘Haha, volgens mij is dat inderdaad een mythe, ik heb het netjes gehouden.  Met dit boek dan! Het klinkt heel tuttig, maar tijdens het fotograferen schiet mijn oog van links naar rechts: klopt het licht, kader ik mooi, is het niet te saai, waar ligt de spanning? In mijn werk vind ik vertrouwen het allerbelangrijkste, daardoor voelen de modellen zich op hun gemak en creëren we samen poses en beelden waarnaar ik op zoek ben. Dat vertrouwen wil ik graag houden!’  Tja, met zo’n antwoord schieten we natuurlijk nog niets op, want zijn oeuvre bestaat uit heel wat meer dan dit boek. Maar laten we het daar een andere keer over hebben.

‘Ik houd van littekens en moedervlekken’

De jongemannen lopen qua type vrij uiteen, behalve dan dat ze allemaal slank zijn. Waaraan moeten jouw ideale modellen nog meer voldoen? ‘Een mooi lichaam werkt natuurlijk goed: spieren zijn mooi om naar te kijken en de verhoudingen moeten kloppen zeg maar. Het allerbelangrijkste zijn voor mij echter de ogen, daarmee moet een jongen de kijker toch kunnen boeien. En ik houd van kleine oneffenheden zoals littekens, moedervlekken etc.’ Nou, in dat opzicht ligt er misschien nog wel een modellencarriére voor me in het verschiet. Oneffenheden genoeg, tenminste als ik rimpels ook onder die categorie mag plaatsen.

Als we dan toch bezig zijn over shoots. Waar zou je graag nog eens een fotoshoot willen doen? Barry denkt even na en komt dan met een verrassend antwoord dat alle dromerige, tienerkamers doet vergeten: ‘Dan kies ik voor een heel oud Frans kasteel, met foute schilderijen, veel beelden en marmer en dan heerlijk met een paar modellen aan de gang daar. Keihard inflitsen, veel skin, wanneer gaan we?‘ Ik moet er toch eens over nadenken. Misschien dat die keiharde flitsen me goed doen!

Vrije tijd en Barry’s vrijetijdstips

Hoewel ik me het nauwelijks kan voorstellen, moet je natuurlijk ook tijd vrijmaken voor andere dingen dan alleen maar mooie mannen op de gevoelige plaat vastleggen. Wat doe jij in je vrije tijd? ‘Ik fotografeer veel met mijn iphone als een soort dagboek, daar ben ik de laatste tijd een beetje mee aan het stoeien. Maar ik vind het ook heerlijk om niet met m’n camera in de weer te zijn! Dan ga ik lekker mijn vriend pesten, met vrienden bankhangen, films kijken, lezen, muziek luisteren, musea en theater bezoeken en koken!’  

Klinkt allemaal nogal braafjes natuurlijk. Maar misschien is het wel typerend voor Barry’s eigen onschuld die we ook terugvinden in zijn boek en de modellen die hij fotografeert. Aangezien LiveLikeTom ook graag wat inspiratie geeft voor de vrije tijd van anderen, nog een paar korte vragen:

  • Lievelingsstad: Nice of Barcelona
  • Favoriete vakantiebestemming: het eiland Krk of Frankrijk
  • Je favoriete restaurant in Rotterdam: La Pizza
Binnenkort op LiveLikeTom: interview met model Job uit The Last Boys

Binnenkort op LiveLikeTom: interview met model Job uit The Last Boys

Daar kunnen we voorlopig wel mee uit de voeten. Binnenkort op LiveLikeTom een interview met één van de modellen uit The Last Boys; Job. Kun je niet wachten om zelf door het boek te bladeren, dan is het een geruststellende gedachte dat je niet naar een speciaalzaak hoeft: Bol.com heeft ‘m ook gewoon in huis.


Koop bij bol.com