Arcade Fire - Everything Now
Deel met anderen:
Share

Mag een band zijn eigen ‘carnavalsplaat’ hebben?! De nieuwe Arcade Fire is er in elk geval eentje die de tongen bij de fans aardig los weet te maken. Niet iedereen is er even blij mee. Te veel vrolijkheid, te luchtig, ABBA en zelfs carnaval komt voorbij. Laten we het er op houden dat deze Arcade Fire niet meer dezelfde groep is die ik ooit in Nighttown zag optreden in 2005. 

Eerste single

Eind juni verscheen de eerste single en tevens titeltrack van het nieuwe album Everything Now. De Canadese band Arcade Fire is inmiddels uitgegroeid tot een band van wereldformaat. Misschien nog niet bekend bij het grote publiek die naar de commerciële zenders luistert, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen als we luisteren naar deze single met een vrolijk panfluitje, geleend van het culthitje The Coffee Cola Song van Francis Bebey. Zomerser kan haast niet en dat is voor sommige fans van het eerste uur een pijnpuntje volgens mij.

Niks mis met wat luchtigheid

Nu hoor ik zelf ook tot die fans, maar ik vind het wel prima als een band zich ontwikkelt en niet blijft hangen in waar ze ooit goed in waren. Dat niveau halen ze immers toch niet meer, in elk geval niet meer met dezelfde impact. Niks mis met wat vrolijke luchtigheid.

Arcade Fire - Everything Now

Arcade Fire – Everything Now

En vrolijke luchtigheid horen we wel op het hele album terug. Disco, ABBA, het hangt allemaal in de lucht en dat deed het ook al op de vorige plaat Reflektor. Toch ligt dit net nog een stukje ‘makkelijker in het gehoor’. En of het een bewuste keuze is of niet: ze kunnen nu ook doorstoten naar een groter publiek.

Win-win

Everything Now is misschien niet hun sterkste werk, misschien ligt het accent net wat te veel op feestmuziek. Maar de vraag is of dat heel erg is? Ja, als je van wat zwaarder alternatief houdt. Nee, als je goed kunt leven met muzikaal vermaak. Misschien niet iets wat je zou verwachten van Arcade Fire. Maar hey, dat maakt een band interessant. Everything Now heeft in elk geval genoeg stekeligheden om het nog genoeg interessant te houden voor de muziekliefhebber die even wat meer wil horen, maar is ook geschikt voor mensen die niet van al te veel moeilijkdoenerij houden. Win-win lijkt mij (en laat de zanger nu ook eens Win Butler heten).

Optreden

Er staat nog geen optreden gepland voor in de grote zalen, maar de kans is groot dat ze in het voorjaar van 2018 terugkeren naar Nederland. Hou de website van de band in de gaten.