100 procent selfmade Maas
Deel met anderen:
Share

Jongemannen met baarden, met knotjes, gehuld in wanstaltige outfits die we in de jaren ‘90 al verfoeiden en met dancemoves die zo uit de jaren ‘80 komen. 100% Selfmade is een voorstelling die je meeneemt naar de tijd dat je zelf nog jong en onbezonnen was. Je kon de wereld aan en je had schijt aan alles. Je was mooi en kwetsbaar. Maar durfde jij dat toen al zo te tonen?

Je hoeft maar een gemiddeld mannenmode tijdschrift open te slaan, of de Winq, Attitude en wat dies meer zij, om ze tegen te komen. De jongens met hun stoere blikken en strakke kaaklijnen die ze niet verstoppen onder een zonnebril en een kittig getrimde baard.

Je zou bijna vergeten dat het jongemannen zijn, vol van dromen en ambities. Ze poseren alsof ze het al gemaakt hebben, maar doen zelf ook nog maar gewoon wat. Althans, zo wordt duidelijk in de dansvoorstelling 100% Selfmade.

100 procent selfmade maas theater en dans

pic: ©Kamerich & Budwilowitz/EYES2

Acht mannen doen hun uiterste best om de kijker mee te nemen in hun zoektocht naar hun voorstelling. Dat begint al met het lijstje voorwaarden waaraan die moet voldoen, zoals subsidieverstrekkers verlangen.

Vallen, opstaan, doorgaan

Het duurt even voordat ik meega in het ritme van de voorstelling. Greenscreen, video, goeie muziek, hippe outfits, alles zit erin. Maar pas vanaf de solo van ‘Giorgio’, krijgt 100% Selfmade me te pakken.

Het is het begin van een aantal scenes die je meenemen door de worsteling naar een ‘affe’ voorstelling, waarvan je als toeschouwer deelgenoot wordt. Ze dansen, vallen, staan op, vallen, gaan door, vallen en blijven proberen.

100 procent selfmade maas en dox

pic: ©KAMERICH-BUDWILOWITZ-EYES2

Dankzij de nodige humor besef ik ineens weer dat jeugd- en jongerentheater, waar deze voorstelling officieel onder valt, zo heerlijk onbevangen kan zijn. Het is hard werken, dat theater, maar het mag ook nog gewoon leuk zijn.

Met de broek op de enkels in glitterboxershort

Giorgio, Thomas, Mo, Dane, Liam, Wouter, Cris en Erik laten zien dat de hippe jongens zoals we ze kennen van dansprogramma’s, Instagram en modebladen, ook maar gewone jongens zijn. Ze ontroeren, laten je lachen en weten zelfs charmant te blijven als ze met hun broek op de enkels in een glittershort over het podium hupsen.

Even vraag ik me af of ik zelf eigenlijk ooit een sixpack had. Maar dan staan ze ineens recht voor me en dansen de jongens een choreografie op Nicki Minaj’s Anaconda foutloos mee. Kijk, dan ben je een stelletje stoere gasten bij elkaar!

100% Selfmade van Dox en Maas is t/m februari 2016 te zien in heel Nederland, zie ook de speellijst.